Arkiv för augusti, 2012

korea – day 8-9

fredag, 24 augusti, 2012

Idag besökte vi JeonJu som tydligen väldigt ofta används som miljö vid tv-inspelningar, vilket jag verkligen kan förstå för staden var oerhört fin och mysig att gå runt i.

Det tog åtta dagar för mig att tappa bort mig från gruppen. Vi var alla inne på ett museum i JeonJu och guiden sa att vi kunde ta oss en titt en trappa ned, so I did. Väl tillbaka på övre plan var gruppen borta. Som tur var var jag inte ensam, då hade jag på riktigt fått någon slags panik! Nu var jag borttappad tillsammans med två tyskar, varav en talade koreanska om vi skulle behövt fråga lokalbefolkingen efter vägen eller liknande.

Vi börjar i alla fall gå åt det hållet vi kom ifrån men inte en syn av gruppen eller någon annan gruppen heller för den delen. Efter ett tag springer vi som tur var på staffen som sedan förde oss där vi skulle laga vår egna lunch – bibimbap.

Efter lunchen hoppade vi in i bussen och åkte till Mojo där de håller på att bygga ett helt galet stort Taekwondo-komplex, med tävlingsarena, hotell, träningslokaler med mera. Jag hade hoppats på att vi hade fått se denna grymma värld som jag faktiskt tror det kommer att bli när det väl är klart, och inte den byggnadsarbetsplats vi möttes av.

Detta var snabbt glömt när vi istället skulle få prova på taekwondo! Vi fick även en varsin tjusig dräkt, kände mig som en mästare bara genom att ha på mig dräkten. Tyvärr så är inte taekwondo-skills varken medfött eller i dräkten, utan måste tränas upp.

Vi fick följa efter en instruktörs rörelser med lite sparkar och kator, vilket var svårt att memorera. Roligast var sparka itu en planka.

Hör och häpna denna natt sov vi i fyrmannatält. Jag har då inte tältat sen jag gick i årskurs sju. Tält är inte riktigt min grej, men det var inte så mycket att göra åt saken. Adaptation. Duschade även kallt igen denna kväll och fick X antal myggbett. Detta vägdes dock upp genom att på parkeringen cirka hundra meter bort fanns ett ok fungerande Wi-fi.

Jag hade lite problem att somna denna natt för att det började ösa ned regn och blixtarna avlöste varandra och lös upp hela himlen. Just i denna stund ville jag inte riktigt bara skyddas av ett vattentätt tyg.

På morgonen vaknade jag av att min kropp var så stel, så stel på grund av att vi var tre personer som delade på femtio procent av tältets yta. Fråga mig inte hur det kommer sig att vi ville tränga ihop oss.

Det funkade helt ok att bo i tält på det stora hela och jag kände mig mer och mer ödmjuk och öppen kring diverse levnadssätt vi ständigt ställdes inför. The simple life var inte så farligt trots allt.

Nionde dagen kommer inte att gå till världshistoren som den mest roliga dagen på resan. Vi började med att besöka Jeongnimsaj Museum, vilket var helt ok.

Nästa stop däremot var hos en sponsor som var ett industriföretag som tillverkar diverse klimatanläggningar – inte supersexigt. En företagsrepresentant höll föredrag i cirka en timme och att vi sedan fick ta en tur genom deras fabrik, som för övrigt var en av de största fabrikerna i Korea.

Väl efter det blev det lite vandring till det här trevliga stället, Resom Spa Castle. Everything is forgotten guys! Det var en riktigt schysst spa-resort, med varmvatten, tillgång till bastu, varmvattenpooler och stora rum.

Det fanns en dubbelsäng på rummet och vi var fyra personer som skulle dela rum. En kom på idéen att vi alla fyra skulle dela säng. Jag avstod och byggde min egna säng på golvet med hjälp av tre lager duntäcken. Jag var mest glad att jag äntligen skulle få sova med en dunkudde för första gången på nio nätter. It’s the small things guys. Nu hade jag mer eller mindre vant mig vid att sova på golvet och ändå tycka att det var relativt skönt och att jag fick mina sovtimmar.

Det blev bad i varmvattenpool (det kändes som huden skulle skållas av till en början) och dusch på en liten pall á la korean style. Jag unnade mig läsken Milkis som smakar till en början som Sprite men får sedan en eftersmak av vanlij. Köpte även en påse vanliga lättsaltade chips, men på något vänster så smakade de fisk. De måste friterat (?) chipsen i någon fiskolja som inte riktigt gav den smakupplevelse jag hade hoppats på. Kvällen avslutades sedan på en närliggande bar.

gangnam style

tisdag, 21 augusti, 2012

Tänkte bryta av lite i min reseskildring med lite koreansk dansmusik, PSY med låten Gangnam Style.

En vän till mig (icke korean) skickade den här låten till en annan vän (korean) som visade det här klippet för mig och Mr. M, och undrade ifall vi hade sett videon. När refrängen körde igång kände jag igen den från resan, då jag fick för mig att någon sjöng den på karaoke, och blev lite glad över att jag kände igen en koreansk låt.

Det här var alltså första gången jag såg videon och jag kände hur hakan halvt hängde ned samtidigt som smilbanden drog sig uppåt, jag ville lite smått börja dansa, samtidigt som jag fick en wtf-just-happened-moment.

Vad är din reaktion?

Nu spelar jag den lite då och för att bli på bra humör, även karln min stampar gärna takten till den.

Gangnam är för övrigt en stadsdel i Seoul som har ett minst sagt levande nattliv.

korea – day 6-7

söndag, 19 augusti, 2012

Något mör efter gårdagens 1,5 mils vandring var det återigen dags att kliva upp strax innan 7.00 för att 7.30 äta frulle (ungefär så var hålltiderna varje morgon).

På med walk mood för nu begav vi oss upp i bergen mot ett tempel. Fin grönska, ett lugn och ett lätt duggregn infann sig. Det här blev mitt första besök vid ett tempel.

Vi hoppade sedan på bussen och åkte mot Korean International Circuit, som är Koreas Formel 1-bana som ligger i Yeongam. Åters race går inte av stapeln förrän 12 oktober, det hade varit riktigt kul om racet hade varit när vi var där på besök.

Hur som helst, vi fick i alla fall åka ett varv på F1-banan i den buss som tar oss fram på resan. Så det måste ha varit en riktigt rolig upplevelse för busschauffören! Minst sagt avundsjuk. Vissa kurvor i banan var riktigt snäva, och det går bara att föreställa mig hur det skulle kännas att ta de i en riktig F1-bil.

Denna natt sov vi på Mopko International Football center. Till min stora förtjusning slapp vi sparka boll! Det blev en relativt lugn och fri kväll för en gångs skull. Jag tog tillfället i akt och tränade på gymmet, lite löpning och styrka.

Låt inte bilden nedanlura er att jag börjat röka trots att just detta märket har någon slags clean techonlogy. Bästa citatet av personen som köpt dessa: De är typ nyttiga. Nja, jag har väldigt svårt med att nyttigt och cigaretter är i samma mening.

Dag sju var dagen då vi:

 • Fick åka tåg
 • Vi besökte den bank som var sponsor till marschen
 • Passerade Sangam Stadium som var den fotbollsarena som användes under VM när Korea stod som värld tillsammans med Japan 2002
 • Blev underhållna av koreansk traditionell musik och dans
 • Åt alldeles för mycket i sedvanlig ordning när det bjuds på buffé
 • Sov på golvet i en takewandoträningssal. Jag bör även tillägga i ett luftkonditioneringsstorm. Hade på riktigt ont i halsen morgon efter
 • korea – day 5

  fredag, 17 augusti, 2012

  Beach Time! Förmiddagen spenderades på en närliggande strand, väldigt skönt att bara få vara. Inget hektiskt schema, utan folk fick bada, spela fotboll, volleyboll. sola bäst de vill.

  Jag bada till och med! Jag är ju inte mycket för att bada, men Fröken A. kom med det starka argumentet: hur många chanser får du att bada i Korea? Said and done.

  Ok, dags att knyta skorna, svettbanden på och vinnarinstinken på. Nu var det dags för 1,5 mils vandring! Jag var peppad som en gnu, men dessvärre dödades peppen relativt snabbt. Anledning: tempot var så lågt att det blir jobbigt att gå, känslan att inte komma någonstans. Vi var tvungna att gå gruppvis (vi delades in i åtta lag under första dagen, jag var i grupp åtta, fatta frustrationen att gå längst bak).

  Efter ett par tappra försök att öka tempot, bröt team Sverige sig ut från gruppen och gick i ett bra och relativt högt tempo. Även en 72-årig tysk gick med oss i vårt tempo. Han kändes också en aning frustrerad över det låga gåtempot. Vi tog täten av alla deltagare och vi kom fram först. Nöjda över våra insatser. Resterande etapper fick vi snällt gå med våra långsamma grupper.

  Efter en mycket välbehövlig dusch, blev det lite Skype med karln min. Första gången på resan. Märklig känsla att vi var på varsin sida av världen och varit ifrån varandra i fem dagar. Det där internetet är ett allt bra påhitt.

  Vi övernattade på ett hostel högt beläget i bergen med en väldigt trevlig omgivning.

  Gjorde även mitt första besök på en norebang – karaoke.
  Over and out.

  korea – day 4

  tisdag, 14 augusti, 2012

  Dag fyra började med ett besök i Suncheon Bay Eco Park. Härligt att få gassande sol på sig och se en blå himmel efter att ha mött regnet de senaste dagarna. Parken var väldigt stilla och fin.


  Fridfullt.

  Koreansk TV följde oss på resans första deldå hela den här marschen var en stor nationell grej som sedan resulterade i ett reportage.


  Inspelning av reportage.


  Reklam om marschen i tidningen.

  Efter att ha fått lite mat i magen tog bussen oss till Dasan Chodang där jag har för mig en kung satt i husarest. Det var en bra bit upp i bergen. Svett och Rumpträning AB är det enda jag behöver säga.

  Sen eftermiddag skulle vi ha en officiell ceremoni för att vår marsch skulle starta. Ceremonin hölls uppe vid en utsiktsplats med helt galet fin utsikt över vattnet och dess öar.


  We made it to the paper. Fighting!

  Ok, håll i hatten. Jag är verkligen inte den som är den när det kommer till mat. Jag äter det mesta och tycker om det mesta. Men under kvällens middag sa magen nej. vi hade fått höra att vi skulle äta på en fin skaldjursresturang – Yummy, inte mig emot!

  Utanför restaurangen finns det ett par akvarium med diverse djur i. Bläckfisken fångande speciellt mitt intresse då jag tycker de är fascinerande men på ett skrämmande vis. Jag menar åtta armar med tentakler!

  Hur som helst, jag och Mr. M kommer in i restaurangen och märker att alla plaster var tagna, och vi inspekterar vad för gott vi ska äta – någon slags skaldjurgryta. Dock ser vi att det är hela bläckfiskar i grytorna, som sedan klipps med sax till mindre och mer behändiga bitar. Jag börjar redan känna att jag inte är speciellt sugen på dagens rätt, jag har alltid haft lite svårt att äta bläckfisk, delvis på grund av dess konsistens.

  Vi placeras vi ett annat bord i ett annat rum där även vegetarianerna sitter. Grytan på bordet (utan bläckfisk) ser helt fantastisk ut, det kanske fanns en chans att vi får en utan bläckfisken?

  Nej, nej. Mr. M får en tång och blir ombedd att: Hålla ned den. ”Hålla ned vad? Jag tänker inte hålla ned något” Då kommer retaurangfolket ut med en levande bläckfisk och lägger ned den i den kokande grytan.

  Bläskfisken sprattlar, och jag tittar bort och mår illa! Mr. M skriker: Nej, den skvätter på mig! Vegetarianerna tittar åt ett annat håll. Efter ett tag skvätter inte bläckfisken något mer och vi har just bevittnat ett mord. Vi åt bara riset och två potatisar var till middag för att sedan köpa glass efteråt.


  Före bläckfisken.


  Efter bläckfisken.

  Efter lite ny energi vandrade vi cira fem kilometer till nattens inkvartering. Delade rum med sex personer, som enda icke tysktalande person, thank God att de ändå är helt ok på engelska. Dock inte lika kul att duscha i kallvatten för att varmvattnet tagit slut.

  Vi bjöds senare på pizza till night snack, så kallvattenduschen blåstes bort.


  Mörkervandring.

  korea – day 1-3

  söndag, 12 augusti, 2012

  Det tog mig ett tag att sätta mig framför tangentbordet för att göra ett försök att sätta ord på mina känslor och upplevelser från min första Korearesa. Dock vet jag inte huruvida det kommer bli ett bra eller mindre bra inlägg. I’ll give it a shot.

  3 juli lyfte plan nummer ett till Düsseldorf för att där byta till plan nummer två med destination Peking. Med endast en stressig timme i Peking hann vi med vår tredje och sista flight med slutdestinationen Seoul, Sydkorea.

  Väl framme, något möra, mötte vi upp fröken A som väntat på oss i fem timmar på flygplatsen, då alla biljetter var slut på vår resa så var hon tvungen att boka en annan rutt.

  En taxiresa senare var vi framme hemma hos Mr. M’s moster som välkomnade oss med minst sagt öppna armar och kylskåp. Vi blev överösta med fantastiskt god mat samt presenter (where did that come from?) Den finaste presenten var en personlig kalligrafiskt text tillägnad mig. Mr. M’s moster är en väl erkänd kaligraf, hon kan sin grej minst sagt.


  In progress.


  Detaljbild.

  Nästa dag var det dags att bege sig till det hostel som var uppsamlingsplats för marshdeltagarna en liten bit utanför Seoul. Vi var cirka 80 deltagare plus en staffkår på tjugo personer.

  Vid vår ankomst tilldelades vi uniform, ryggsäck och marschens program (endast på koreanska, kanske inte det mest optimala för min egna del). Samt rumsfördelning för första natten. Jag var först på plats i mitt rum. Pax för den innersta sängen! Said and done. Fick dela rum, med en från Polen, Spanien och USA.


  Dressed for success

  Nästa dag väntade en fyra timmars bussresa till Yeosu som är en hamnstad i södra Korea. Där pågick det under fyra månader utställningen Yeosu Expo 2012 med deltagare från hela världen (bland annat Sverige) med temat hav och kust. Vi besökte den enorma mässan en och en halv dag och då hann vi inte ens med att se allt.

  Tanken var även att vi skulle göra en del voluntärarbete på mässan. Min grupp skulle köra runt personer i rullstol till de olika paviljongerna som de ville besöka. Det blev inte så mycket av det då det inte kom några som behövde vår hjälp = free time.


  Så snart vi klev ur bussen öppnade himlen sig. Regnponchon på.


  En liten överblick över hela Yeosu Expo-området.


  Den svenska paviljongen.


  The O-show – By day.


  The O-show – By night.

  Just det, från och med nu var det inte på tal om att sova i säng, sovsäck och uppblåsbar kudde på golv. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte var gladast i stan när den bomben droppades, men det var bara att adaptera. Efter ett par nätter vante jag mig och tyckte att det ändå fungerade bra att sova the korean style.