Arkiv för september, 2012

korea – day 10-11

söndag, 9 september, 2012

Koreamarschen börjar lida mot sitt slut, vilket kändes lite märkligt. Finns det en värld och ett liv utanför det här uppstyrda som vi levt i över en veckas tid?

Dag tio började med att vi besökte The Independence Hall of Korea som var ett stort museum om Korea och dess historia. Ett väldigt utarbetat sådant, med mycket objekt, filmer, utställningar och så vidare.


Kan vara den största koreanska flagga jag sett hittills.

Nu var det återigen dags för en ordentlig promenad på cirka 1,5 mil. Ett konstant småduggande och tyvärr grå miljö att gå igenom. Den större delen av sträckan gick längs en motorväg. Safety first kids. Kändes sådär när bilar swischade förbi i 90 km/timmen och vi går längs vägrenen.

Den här 1,5 milen kändes oerhört långa, jag vet inte om det berodde på vädret och omgivningarna, eller att kroppen började säga stopp på grund av lite för lite sömn under de här dagarna. Hur som helst, det var bara att stappla på. Fighting!

När vi väl var framme – inte helt otippat vid ett museum. Där blev det lite vila där innan en buss tog oss till nattens uppehälle – ett närliggande universitet. Inte speciellt stora rum studenterna får dela på, men det funkade för oss för en natt.


Nästan glömt bort hur det var att sova i säng.

Nästa morgon väntade en cirka två timmar lång bussresa mot DMZ. Peppen, spänningen och förväntan var stor. Jag tyckte det skulle bli intressant att se över till andra sidan.

Innan våra bussar fick åka in på området kom det på en soldat med vapen och hela kittet, antagligen för att kolla att vi inte var något annat än turister. Det var en riktigt märklig känsla att se den här soldaten med vapnet gå fram och tillbaka längs bussen. Det enda jag tänkte var – No sudden moves.

Väl framme vid Dora Obervatory fick vi sätta oss i ett slags auditorium med stora panoramafönster mot Nordkorea där lite info förmedlades. Sen var det som vanligt väldigt bråttom till nästa ”station” – The third tunnel. Nordkoreas sätt att invandera Sydkorea på. På med arbetarhjälmen och sedan började vi knata ned i tunneln, mörkt och en aning klaustrofobiskt.

Väl uppe igen, fort, fort till bussen för att då bege oss tillbaka till Seoul. Vi måste på riktigt ha gjort det snabbaste DMZ-besöket, så pass snabbt att det kanske till och med inte kan kallas ett DMZ-besök? Vi trodde att vi skulle få gå in i en barack, titta på lite nordkoreanska soldater, men icke.


Dora Obervatory.

Ett sista pit stop innan vi återigen var på det hostlet där allting startade var ett studiebesök på parlamentet i Seoul.

På kvällen var det avslutningsceremoni med fantastisk mat,utdelning av diplom, bildspel från resans gång och lite underhållning. Det var minst sagt skolavslutningskänsla över det hela.


Time to say goodbye.

Nu var folk minst sagt peppade på en rejäl utgång. Said and done, that’s all I need to say.

Första stoppet var Ho’s Bar, vet dock inte vilken då de finns lite överallt i stan. Stopp nummer två blev NB2 – Noice Basement. Hip Hop och R’n'B ställe kort och gott.


Dansa, Pausa.

Tant var hemma halv fem-ish och slocknade mer eller mindre direkt efter ett första smakprov på Seouls nattliv.